Wanneer je een auto koopt zit je niet te wachten op extra kosten. Maar als je daar vooraf al rekening mee houd kan het alleen maar meevallen. Zeker als je je van tevoren inleest hoe je kosten kunt besparen. Als je een auto koopt moet je van tevoren rekening houden met de BPM. Dit is een belasting die geheven wordt over geregistreerde personenauto’s en motoren. Heb je de auto geïmporteerd dan moet je verplicht de BPM aangifte doen. Doe je dat niet dan krijg je ook geen Nederlands kenteken. Deze aangifte gaat niet automatisch, je bent hier zelf voor verantwoordelijk. De belasting is niet voor elke auto hetzelfde wat betekend dat je het tarief zelf moet berekenen.
Bespaar tips
- Elk jaar verandert de BPM berekening. Je kunt de BPM berekenen op basis van een formule van een ander jaar, ook wel de historische bruto BPM genoemd. Bij het gebruik hiervan geldt de regel dat je elke BPM-berekeningswijze mag gebruiken tussen de datum eerste toelating in het buitenland en de huidige datum. Om niet teveel te betalen probeer dan gebruik te maken van de meest voordelige BPM formule. Check voor de zekerheid even de site van de BD omdat er elk jaar veranderingen plaatsvinden.
- Wil je BPM besparen dan is het beter om geen nieuwe auto te kopen. Dat houd in dat de auto onder andere meer als 3000 km op de teller moet hebben staan en ouder dan drie maanden moet zijn. Door zo een soort auto aan te schaffen kun je afschrijven op de BPM.
- Wil je zeker van je zaak zijn, huur dan iemand in die de BPM aangifte voor je kan regelen. Deze persoon heeft het vaker gedaan, kent alle ins en outs van de belastingdienst. Het wordt afgeraden om websites te gebruiken die de BPM laten bereken via een calculator. Vaak zijn de gegevens niet volledig ingevuld of heb je te weinig informatie waardoor er een bedrag uitkomt die niet overeenkomt met het juiste BPM bedrag.
- Bij de aanschaf van de nieuwe auto zorg dan dat de CO2-uitstoot laag is. Hoe hoger de uitstoot hoe hoger de BPM. Nog een bijkomend voordeel is dat je ook zo om het milieu denkt.
Op auto’s in Duitsland en België word geen BPM berekend. Daarom zijn ze zo goedkoop in aanschaf. Omdat dit in Nederland wel gebeurt, wil je dit incalculeren bij je budget. Daarom is het goed om je in te lezen in deze materie om zo onnodige kosten te besparen.